Wat is eigenlijk vintage?

De encyclopedie beschrijft vintage als volgt: een chique woord voor tweedehands artikelen. Maar niet ieder tweedehands kledingstuk is ook vintage. Vintage kleding is schoon en bijna perfect in staat, het zijn geen versleten stukken. Bovendien zijn echte vintage stukken vrij duur. De prijzen kunnen flink om de 200€ voor een simpel jurkje bedragen. Vintage kleding is geproduceerd in de jaren twintig tot tachtig. Bijna elk kledingstuk is unique, omdat er vroeger nog niet de grote modehuizen zoals H&M, C&A en de Bijenkorf waren. Ze zijn meestal van betere kwaliteit als de huidige geproduceerde kleding. De productie was destijds nog in Nederland en de omstandigheden voor naaisters waren ook heel andere dan nu. Ook de stoffen van vintage kleding zijn meestal van wat steviger materiaal.

Geschiedenis

Vintage kleding is al een hele tijd weer trend. Julia Roberts heeft een paar jaar geleden een vintage Valentino jurk gedragen op de Oscaruitreiking  en sinds dan was ze de trendsetter voor vintage kleding. Vele bekende beroemdheden volgden Julia Roberts en droegen mooie vintage jurken en rokken op de rode loper.

In de jaren zestig en tachtig was vintage al een trend. Bloemetjesprints en ruches gecombineerd met leren laarzen en  maillot droegen de vrouwen in de jaren zestig. De petticoat is wel het bekendste vintage kledingstuk uit de jaren zestig.

Vintage versus Retro

Wie niet in dure vintage kleding investeren wil, voor die geeft het een soort `vintage stijl namaak mode´ ook retro mode genoemd. De kleding lijkt dus op vintage kleding, maar is pas naar de jaren tachtig geproduceerd. Vele grote modehuizen bieden retro kleding voor betaalbare prijzen aan.

Tips voor het shoppen van vintage kleding

Aan de Waterloo plein in Amsterdam vind je vele kleine tweedehands winkels met oude kledingstukken, waaronder ook mooie vintage stukken. Maar hoe kom je erachter of het kledingstuk echt vintage is?

  • Pas vanaf de jaren zestig zijn er wasinstructies in de kledingstukken.
  • Plastic ritsen zijn er ook eerst vanaf de jaren zestig.
  • Kleding uit de jaren dertig en veertig is vaak uit nylon gemaakt.
  • Jurken, rokken en broeken hadden in de jaren twintig en dertig vaak een rits aan de  zijkant in plaats van het midden van de broek.

Misschien heb je nog zelf mooie vintage kledingstukken uit de jaren zeventig en tachtig op zolder? Anders vind je vast wel iets leuks in een van de vele vintage of retro online-shops.

 

schrijf een commentaar